Onderhoud en reiniging

Hout

Hout Frake

Voor onze werkbladen en deurtjes gebruiken we uitsluitend Fraké hout. Deze houtsoort is thermisch gemodificeerd, waardoor het een erg geschikt materiaal is om buiten toe te passen.

Onbehandeld Fraké hout is goudbruin van kleur. Als Fraké buiten gebruikt wordt, zorgen regen en zon ervoor dat de buitenste laag licht grijs verkleurd. Dat is het natuurlijke proces waarmee het hout zichzelf bescherming geeft. Door temperatuur verschillen en door afwisseling van vocht en droogte kunnen kleine haarscheurtjes ontstaan. Dit heeft verder geen effect op de kwaliteit.

Om de goudbruine kleur te behouden dient het hout te worden afgewerkt met een beschermende houtolie. Deze olie is los verkrijgbaar.

Welke uitstraling ook je voorkeur heeft, we raden af om agressieve onderhoudsmiddelen te gebruiken, dit kan het hout blijvend doen aantasten.

Staal

Staal

Het materiaal wat in onze keuken frames wordt gebruikt is staal. Staal is zwaar van gewicht en zeer stevig. Door het gebruik van staal geven we onze frames stabiliteit en kunnen ze een zwaardere belasting aan. Het staal wordt gepoedercoat om te zorgen dat er geen corrosie kan ontstaan.

Onze keuken frames zijn voorzien van een twee laags poedercoating. Dit geeft de beschermende laag die nodig is om roestvorming op staal te voorkomen.

Voor het schoonmaken van de poedercoating gebruik wat water en een niet te agressieve zeep. Doe dit altijd met de hand en gebruik nooit een hogedrukspuit of tuinslang.

Wij adviseren om alle elementen van staal dan ook regelmatig te controleren op vlekken, krassen of beschadigingen.

Mocht er in het gebruik toch een beschadiging in de poedercoating komen, neem dan contact met ons op. In de meeste gevallen is een kras of beschadiging goed te repareren middels een lakstift.

Roest Vast Staal (RVS)

RVS

We spreken van Roest Vast Staal (RVS), omdat het materiaal niet vrij van roest is. Door allerlei externe invloeden kan het zijn dat er roestaanslag op het (blanke) staal komt. RVS wordt in allerlei vormen verwekt en krijgt een typenummer voor de verhoudingen van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Ook andere elementen zoals titanium, stikstof en mangaan worden vaak toegevoegd.

Bij Roostr maken we alleen gebruik van 304 RVS, waarbij de oxidehuid van het materiaal de onderliggende materialen afsluit. Het oppervlakte van het RVS is geborsteld of gewalst.

Op het oppervlakte kan na verloop van tijd vliegroest ontstaan door chlorides en zuren uit regen of bijvoorbeeld een nabijgelegen zwembad. Dit is eenvoudig weg te poetsen als dit tijdig gebeurd, we adviseren om afhankelijk van de situatie met enige regelmaat het RVS te controleren, schoon te houden met een RVS cleaner of te voorzien van een RVS beschermer.

Dekton

Dekton

Dekton wordt al decennia lang gebruikt als afwerking van keukens, badkamers en als luxe gevelbekleding. Niet voor niets staat het duurzame materiaal bekend om zijn extreme hardheid en hittebestendigheid (tot 300 °C). De prachtige uitstraling van het materiaal maakt Dekton zeer onderscheidend en gewild. 

Een Dekton werkblad is makkelijk te onderhouden en te reinigen. Met water en milde zeep is het Dekton werkblad in mum van tijd weer schoon.

Wees wel voorzichtig met het langdurig plaatsen van een gietijzeren pannen of potten, dit kan ernstige roest kringen veroorzaken. Plaats daarnaast geen voorwerpen die extreem heet kunnen worden zoals bijvoorbeeld een pizzasteen of hitteschild (welke wel 400-450 °C kunnen worden), dit kan het blad doen laten barsten.

Vilt

Vilt

Vilt is zeer gebruiksvriendelijk en vrijwel onderhoudsarm. Verwijder vuil met een absorberende schone doek. Gebruik een schone zachte borstel met sop voor hardnekkige verontreinigingen. Werk bij het reinigen altijd van buiten naar binnen om de vlek klein te houden.

Verwijder na het reinigen de resten van vuil en reinigingsmiddel met schoon water. Droog na met een schone absorberende doek.